Як правильно укласти бізнесу договори з розробниками програмного забезпечення

Лілія Секелик 16 серпня 2023

Комп'ютер iMac стоїть на столі

Кожен бізнес рано чи пізно звертається до розробників для створення програмного забезпечення, сайтів, сrm-систем, тощо.

Що хоче бізнес? Отримати результат у вигляді працюючого продукту. Що хочуть розробники? Отримати кошти за свої послуги. Бачите різницю?

Бізнес вважає, що оплачує результат, а розробник вважає, що отримує винагороду за процес. І це є наскрізною проблемою в такій співпраці, тому сторони мають знаходити компроміс. Нижче коротко розкажемо на що звернути увагу при укладанні договору на такі види послуг. Результатом надання послуг має бути кінцевий продукт, тобто в предметі договору необхідно чітко зазначати, що замовник має отримати у вигляді кінцевого продукту: сайт або програмне забезпечення. І обов’язково згадати треба про передачу авторських майнових прав на продукт.

Оптимальним варіантом буде розбити перелік робіт на етапи та оплату здійснювати поетапно, але це у випадку, якщо більша частина вартості буде сплачуватися вже під час (перед) передачею результату роботу в цілому. Чому? У випадку підписання акту за конкретним етапом, буде вважатися що роботи прийнятті, а отже не підлягають поверненню, а це означає, що вам можуть передати по частинам роботи, а сам кінцевий результат не буде отриманий. І якщо ви будете змушені змінити розробника, то, як показує практика, нові розробники хочуть починати робити все «з нуля» або ще у вартість послуг буде включатися «аудит» зроблених етапів для визначення чи зможуть вони взяти їх в роботу.

Вартість робіт має складатися безпосередньо за послуги з розробки продукту та передачу авторських майнових прав. Це можуть бути дві окремі суми або передбачити, що в суму договору включається вартість за передачу авторських майнових прав.

Порядок приймання-передачі результату кожного етапу та роботи в цілому є мега важливим етапом, як для замовника так і для розробника. Ми не рекомендуємо «сліпо» підписувати акти або не підписувати, бо ви не згідні з викладеним. Відсутність комунікації на етапі передачі робіт є найгіршим видом комунікації. Отже як має бути, якщо ви не згідні з результатом? Після отримання акту, необхідно прописати зауваження, в акті в двох екземплярах прописати, що результати робіт не прийняті у зв’язку з наявними зауваженнями. Такі зауваження необхідно надати до акту та направити або Укрпоштою або в інший спосіб, який буде передбачений в договорі. Така ж сама процедура встановлена і у випадку підписання документів за допомогою КЕП/ЕЦП.

Не треба забувати й про передачу авторських майнових прав.

Важливо запам’ятати, що працівник, який безпосередньо створює продукт (сайт, програмне забезпечення, тощо) має право на авторську винагороду за створення та використання продукту, якщо така винагорода не включена в заробітну плату та створення таких продуктів не включено в посадові обов’язки.

Тому необхідно передбачити надання всіх необхідних документів та інформації необхідної для реєстрації авторських майнових прав на замовника. При чому, вже «на березі» необхідно отримати інформацію про тих, хто безпосередньо буде виконувати роботи і як цей виконавець взаємодіє. Це може бути схема роботи «розробник — фоп (тов) — безпосередній виконавець (фоп)» або «розробник — фоп (тов) — безпосередній виконавець (працівник розробника)» або «розробник — фоп (тов) — безпосередній виконавець (фізична особа, яка ніяк не пов’язана з розробником)».

Ми би радили не прагнути прописати якнайбільший розмір санкцій, а зупинитися на ефективних.

Що ще є важливим?

Визначити алгоритм комунікації між замовником та виконавцем: хто узгоджує зміни та контролює строк; хто витребовує необхідну інформацію для продовження робіт, хто надає доступ на сервер, тощо.

Реагуйте. Завжди реагуйте в той спосіб, який передбачений в договорі. Якщо є затримки у виконанні своїх обов’язків іншою стороною, то треба про це повідомляти офіційно. Це будуть ваші докази, якщо доведеться йти до суду.

Це лише деякі з рекомендацій, якими ми хотіли поділитися. Наші рекомендації ґрунтуються на успішнному супроводі таких проєктів.


Які послуги надає S&PLB

  • Розроблення договору
  • Аналіз проєкту договору та надання своїх рекомендацій, а в подальшому узгодження змін з контрагентом
  • Розроблення ефективних механізмів контролю та забезпечення виконання умов договору
  • Судовий захист у зв’язку з неналежним виконання партнером договору

Читайте також

Потрібна консультація?

у вас залишились додаткові питаня, просто заповніть форму і ми вам передзвонимо